Akademik Paylaşım Etkinliğimizin 6. sı düzenlendi.

2019-2020 Eğitim Öğretim Bahar Yarıyılında Akademik Paylaşım Etkinliğimizin 6.sı düzenlendi.  "Düzeltme İşareti"  adlı sunumu Türk Dili Bölümümüz öğretim elemanlarından  Öğr. Gör. Zeynep POLAT  sundu.

Sunumda;

Düzetme işareti ya da şapka işareti kaldırıldı mı kaldırılmadı mı? Kaldırılmadıysa nerelerde kullanılıyor? Yıllardır merak edilen ve cevabı beklenen bu soruları cevaplayalım:

Dilimize yabancı dillerden giren bazı sözcüklerde kullandığımız bu işaret uzatma ve düzeltme işlevlerini yerine getirir. Uzun yıllar kaldırıp kaldırılmaması tartışma konusu olmuştur. TDK konuyla ilgili kullanım alanını 3 maddede toplamıştır.

1. Yazılışları aynı, anlamları ve okunuşları ayrı olan sözcükleri ayırt etmek için uzun okunan ünlülerin üzerine konur.

hala (babanın kız kardeşi)         hala (henüz)

adet (tane)                           adet (gelenek)

şura (şu yer)                          şura (danışma kurulu)

2. Arapça ve Farsça kökenli sözcüklerdebulunan ince g ve k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlülerinin üzerine konulur.

hikaye, dükkan, rüzgar, kağıt, sükun, sükut, mekan, mahkum, vb.

3. Nispet i2sinin belirtme hal eki ya da iyelik eki ile karşılaştırılmasının önlemek için kullanılır.

Atatürk' resmi                  Resmi kurum

Türk askeri                      Askeri okul